Plastic Vs. Andere Stoffen

Een vreemd goedje, plastic. In eerste instantie lijkt het handig: aardolie kan omgevormd worden in elke vorm. Er zit echter een fikse adder onder het gras: die ‘handige stof’ genaamd plastic heeft namelijk veel nare geheimen voor ons…

Zo komt bijna al het plastic uiteindelijk in ons lichaam terecht. Hoe? Uiteindelijk breekt het uit elkaar in wat ze noemen ‘microplastics’ (super kleine bolletjes plastic) wat zo klein is, dat het zonder opvallen overal tussen komt. Zo ook in ons drinkwater bijvoorbeeld. Als wij die microplastics eenmaal binnen krijgen kunnen zij kanker verwekken en ons op andere manieren ziek maken. Toch worden er per minuut zonder aarzelen meer dan een miljoen plastic flesjes gekocht.


Levensgevaarlijke microplastics komen veel voor in bijvoorbeeld onze cosmetica.

De Oceaan
Elk jaar beland er zo’n 8 miljard kilo plastic in het water. Even ter vergelijking: dat is ongeveer hetzelfde als vijf grote boodschappentassen vol met plastic vinden, op elke 30 centimeter land. Het meeste plastic in onze oceanen zie je echter niet; dat drijft niet meer of spoelt niet aan. Onder water kan het echter nog veel schade aanbrengen. Bekend is dat er miljoenen zeedieren per jaar aan deze schade van plastic sterven. Samen met ander chemisch afval zorgt plastic voor een fikse verzuring van onze oceanen. En het zal je verbazen, maar zeker 40% van Dioxines (gevaarlijke tot zeer giftige stof) en PSB’s (chemisch afval wat zich ophoopt in onze vetten) in ons lichaam zijn afkomstig van die oceaan. En dat terwijl maar 1 a 2% van ons eten daar uit afkomstig is. Daarnaast wordt maar liefst 70% van onze zuurstof in de oceanen gemaakt. Verstikkend feitje, niet?

”Het is hier fantastisch! Groeten van een plastic eiland”.
Bron afbeelding: Scripps Institution of Oceanography

Recyclen
‘Maar als we beter letten op onze afvalverwerking – zodat het niet in de oceanen komt – is het grootste probleem dan niet opgelost?’ Inmiddels is echter 88% van onze aarde al bedekt met kleine stukjes plastic. Dat is niet alleen de oceaan. Daarbij wordt er vaak niet bij vermeld dat plastic helemaal niet recyclebaar ís. ‘Re-cycle’ betekend namelijk dat iets keer op keer te gebruiken is. Zelfs plastic waarvan ze claimen dat het biologisch afbreekbaar is, is gemaakt om voor altijd te bestaan. Plastic wordt namelijk maar één keer omgevormd na het eerste gebruik. Daar waar glas keer op keer kan worden omgesmolten in nieuwe potjes, wordt het zogenoemde wegwerpplastic maar één keer omgevormd tot een nieuw bruikbaar plastic. Er worden dan producten van gemaakt die na hun gebruikscyclus niet meer bruikbaar zijn, maar ook nooit meer terug kunnen naar milieuvriendelijk, bruikbaar materiaal.


Glas is een prima vervanger en komt in vele soorten en maten.

Wat kan ik doen?
Ten eerste moet je stoppen te geloven dat ‘de verandering bij enkel jou geen verschil maakt’. Je bent namelijk niet alleen, we doen het samen! Grote bedrijven, zoals Unilever en Dell, focussen zich al sterk op het verminderen van hun plastic gebruik. In Amerika alleen al komen er 2,6 miljoen koffiebekers per dag in de afvalstroom terecht. Dat is bijna 30 procent van alle afval daar! Het dus niet meer gebruiken van simpelweg een koffiebeker, kan al bijdragen aan een enorme verandering in gebruik van plastic.


Inmiddels bestaat het concept ‘Plastic vrij Juli”, een project wat uitdaagt om een maand lang geen plastic te gebruiken. Doe je mee?

Je hoeft niet gelijk 100% over te stappen, maar veel gebruikte spullen in onze dagelijkse gang van zaken zijn simpel te vervangen door een milieuvriendelijke dubbelganger. Bekers, rietjes, verpakkingen, pennen, noem maar op. Ook kun je je gezondheid beschermen door meer te gaan letten op je inname van bio-plastics. Koop dus niet meer die goedkope scrub met kleine plastic bolletjes bij de drogist, maar haal gewoon lekker echt zout. Of check je shampoo eens op de ingrediënten. Of doe je boodschapjes lekker op de markt, zodat het zonder zinloze plastic verpakking mee naar huis kan. Zo zet je al een hoop stappen om plastic bijvoorbeeld uit je drinkwater te houden.

Meer tips? Check dit leuke filmpje!
Ook is er op de website www.plasticfree.org een speciale pagina die helpt bij het overstappen naar een leven zonder plastic!

Kijk maar eens rond. Een voor jou simpele stap, kan voor de wereld een groot verschil maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *