Zero Waste… Waarom?

Al een aantal jaren verdiep ik me er in hoe ik mijn afvalproductie kan verminderen. We produceren samen zo veel afval, dat de planeet er verstikt door raakt. Toen ik klein was, lag er al een plastic prop ter grootte van de staat Texas in de Oceaan. Ik wil niet weten hoe groot die prop plastic nu is, terwijl er heel veel dieren in stikken of er in verstrikt raken.

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om je plastic- en afvalproductie te verminderen. Er is zelfs een hele beweging onstaan: de Zero Waste Movement.
Dit is een beweging waarbij alle aanhangers proberen hun afvalberg zo klein mogelijk te houden of zelfs helemaal te laten verdwijnen! Ik ben zo geïntrigeerd door de oplossingen die veel mensen binnen deze beweging hebben bedacht en uitgeprobeerd tot perfectie. Ik wist het zeker; ik wilde me aansluiten bij deze Movement, er van leren en het toepassen. Want samen komen we er wel: een wereld zonder afval.

Deze website is er niet om je een levensvisie op te dringen, of je over te halen om te gaan leven zoals ik dat graag doe. Ik zou je echter wel graag willen inspireren door informatie met je te delen en te vertellen waaróm ik naar de normen leef die ik heb. Om je een kijkje te geven in het belang van Zero Waste, zou ik graag iemand die er helemaal geen fan van is, het hoe en waarom toelichten. Ik heb gekozen voor het betoog van de persoon uit onderstaand filmpje en zijn argumenten toegelicht.

Filmpje van youtube: ‘Things I find annoying about the zero waste movement’ van het kanaal ‘Unconventional Living’.

Argumenten 1:
Het zou geen ‘Zero Waste’ mogen heten, omdat je nog steeds afval produceert. Zero Waste kàn niet. Als je bijvoorbeeld in Bulk koopt, maakt de winkel nog steeds wat afval bij het presenteren van het product. Je laat het afval gewoon in de winkel achter.
Te beginnen met kritiek op de naam: Het zou geen ‘Zero Waste’ mogen heten, omdat mensen er in het heden nog niet allemaal in slagen om compleet zonder afval te leven.
Met de Zero Waste lifestyle, streef je naar een doel. Dat doel is om te leven zonder afval te produceren. Aangezien we op het moment in een wegwerpmaatschappij leven, is dit een grote verandering. Een grote verandering gaat niet direct, maar stapsgewijs. De verzetsdaad van Rosa Parks in 1955 zorgde ook niet direct voor gelijke burgerrechten, dit was een stap in een groter geheel. Zo kun je ook niet ineens van een wereld vol afval, naar een wereld compleet zonder afval gaan. Dat houd dus in dat je, ondanks dat je doel compleet zonder afval leven is, in het begin toch nog eens wat afval maakt. Het consumeren van minder hoeveelheden plastic dan ervoor, is dus niet het af stappen van een doel of het hebben van een ander doel dan je zegt, het is een tussenstap. Een tussenstap binnen een groter geheel, met wel degelijk het doel om compleet zonder afval te leven; Zero Waste.
Ten tweede het argument over het niet leven zonder afval, maar het afval simpelweg bij de winkelier laten; je schept immers je bulk items vaak toch nog uit een plastic verpakking. Hierbij snap ik zijn punt zeker; er blijft immers nog plastic aanwezig bij de handelaar. Het gaat hierbij echter om het afgeven van een signaal, het creëren van een vraag binnen vraag & aanbod. Denk even terug aan je lessen economie op de middelbare school: als er een vraag komt vanuit de consument, zal de producent proberen om dit gat in de markt te vullen. Daar zit namelijk mogelijke winst in voor de handelaar. Zoals Bea Johnson als voorbeeld gaf in een van haar lezingen: ”Als je een plastic pen aanneemt van een winkelier, zal dit het signaal afgeven naar deze winkelier dat je dit als consument graag hebt. Je zegt hiermee: ‘Fijn, een pen! Boor nog meer olie op om vervangende producten te maken, want ik als consument neem graag plastic pennen aan’.” Dit is het letterlijke concept van vraag & aanbod.
Door het plastic dus niet mee te nemen – ondanks dat de winkelier deze in het heden nog wel gebruikt -, zend je het signaal af hier niet van gediend te zijn. Als consument ben je tegen plastic. Zo creëer je een gat in de markt: Sommige producten kan de winkelier niet meer aan jou als consument verkopen en zal hem aanzetten hier een oplossing voor te zoeken. Als een andere aanbieder hetzelfde product weet aan te bieden zonder daar zelf ook plastic bij te gebruiken, zul je overstappen. De winkelier moet zich gaan aanpassen, maar ook dit kost tijd. Het kàn wel, maar je moet het grotere geheel blijven zien.
Zo lang jij maar je signaal af geeft. ”Kopen is stemmen”.

Argument 2:
Bulk is duurder. En dat terwijl je nog steeds een beetje afval produceert in de winkel! Dit lijkt me een minimale verandering voor een maximale prijs. Wat wel fijn is, is dat je geen grote hoeveelheden meer hoeft te kopen van een product wat je maar weinig gebruikt: dan schep je gewoon minder!
Het nog steeds produceren van een beetje afval hebben we hierboven al behandeld. Nu over het duurder zijn van sommige bulk en/of Zero Waste producten: Het kan zijn dat sommige producten inderdaad nu nog duurder zijn. Er is in het heden namelijk nog niet zo’n grote vraag naar bulk- en Zero Waste producten dan naar reguliere producten (Ik benoem hierbij extra bulk- èn Zero Waste producten, omdat de meeste bulk producten eigenlijk goedkoper zijn: 15% van onze reguliere productenprijs is namelijk de verpakking!).
Als de Movement groeit, zal ook de vraag naar Zero Waste producten en productie groeien. Hier komt weer het economische verhaal van vraag en aanbod kijken: hoe groter de vraag, hoe meer productie. Hoe meer productie, hoe goedkoper het produceren kan worden gemaakt. Geef het wat tijd, de prijs zal dalen als je nu bereid bent om er in te investeren. – Toen ik negen jaar geleden biologisch vlees ontdekte, betaalde ik nog bijna tien euro voor een kipfilet! Tegenwoordig zijn biologische producten ook al beter beschikbaar.

Argument 3:
Zero Waste aanhangers praten nooit over welke keuzes je beter kunt maken betreffende je dieet, op het gebied van de afvalproductie van specifieke voedselproducties. Terwijl deze veel meer afval produceren dan dat jij misschien kunt besparen! Bijvoorbeeld de vlees en zuivel industrie: die maken ontzettend veel afval!

De Zero Waste Movement laat je vragen stellen. Voornamelijk bij je persoonlijke consumering inderdaad, maar ook welke bedrijven je producten hebben geproduceerd en of er een milieuvriendelijk proces heeft plaatsgevonden. Zo kopen Zero Waste-ers het liefst tweedehands kleding, in plaats van het aanschaffen van nieuwe uit de winkel. Met dit laatste zou je namelijk weer een vraag creëren aan de winkelier voor vervanging en zullen er wederom spullen geproduceerd worden, terwijl er al genoeg spullen op de wereld zijn om ons te voorzien. Bij de Zero Waste Movement praten ze dus niet specifiek over de vlees- en zuivel-industrie, maar ook niet over specifieke winkelketens of productieprocessen. Het is een lifestyle, een levensvisie, een motto. Die vragen stel je jezèlf. Er zijn zat mensen die de Zero Waste Movement aanhangen en dáárom minder vlees en/of zuivel eten bijvoorbeeld, zeker wel. Maar dat soort zaken komen pas meer naar voren zodra je je draai hebt gevonden in de levensstijl en je je verder gaat verdiepen dan je eigen afvalproductie. Het begint echter wel bij je eigen afvalberg. Immers: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren en hoop kunnen geven in het feit dat verandering ècht mogelijk is. Elke inzet van elk persoon voegt toe.

Doe jij ook mee? Samen verbeteren we de wereld!

Welkom bij The Friendly Firm!

|Motto
Living Life. Harm Free.

Hallo beste Lezer!

Als mensen brengen we snel schade toe aan onze omgeving, elkaar en onszelf. We consumeren ontzettend veel wegwerpartikelen en maken hierbij onze afvalberg enorm, de maatschappij word steeds meer zelf-centered en de media richt zich steeds meer op negativiteit. De Friendly Firm wil hier graag verandering in brengen en optimistisch kijken naar nieuwe ideeën en oplossingen. Beter plan, toch?

Mijn naam is Martine en ik beheer deze Vriendelijke Firma. Welkom!
Al sinds mijn kindertijd zou ik graag onze omgang met het milieu verbeteren en zelf minder schade toebrengen aan mijn omgeving tijdens het leven van mijn leven.

Hier zal ik je meenemen op mijn ontdekkingsreis naar verbetering door mijn bevindingen met jou te delen. Ook zal ik proberen al bestaande concepten ter oplossing voor maatschappelijke problemen – zoals Tiny House Living en The Zero Waste movement – toegankelijker voor je te maken door informatie te bundelen, vertalen en/of te delen. Zo kun je zelf je eigen ontdekkingsreis starten!

Doe je mee? Samen gaan we aan de slag!
Een liever leven voor milieu en jezelf.